Η ιδέα της οργάνωσης εργαστηρίων από μαθητές σε μαθητές υπήρχε στο μυαλό μου από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Η αφορμή δόθηκε με την διοργάνωση του 5ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας τον Απρίλιο του 2015 από το σχολείο μας.
Ως θέμα των εργαστηρίων επιλέχθηκε ο σχεδιασμός παιχνιδιών με το Sploder για αρκετούς λόγους:
-
- Είναι εύκολο στην εκμάθηση
- Είναι ευχάριστη δραστηριότητα για τους μαθητές
- Επιτρέπει την δημιουργία παιχνιδιών ακόμα και με περιορισμένο χρόνο ασχολίας
- Το Sploder το χρησιμοποιούσαν ήδη οι μαθητές του σχολείου μας στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής στην ενότητα του σχεδιασμού και προγραμματισμού παιχνιδιών.
Για την οργάνωση και τον σχεδιασμό των εργαστηρίων επέλεξα την Δ΄τάξη του σχολείου μας, οι μαθητές της οποίας είχαν πρόσφατα ασχοληθεί με το Sploder και είχαν αποκτήσει εμπειρία πάνω στην χρήση του για τον σχεδιασμό παιχνιδιών.
Για την εξεύρεση μαθητικού κοινού απευθύνθηκα στον Γιάννη Κασκαμανίδη, Σχολικό Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Φλώρινα με μεγάλη εμπειρία και αγάπη για τις νέες τεχνολογίες. Με δική του παρέμβαση ήρθαμε σε επαφή με τις δασκάλες δυο τμημάτων της Ε΄τάξης από ένα άλλο σχολείο της πόλης (3ο Δημοτικό Φλώρινας) και ορίσαμε μια ημερομηνία για την επίσκεψη των μαθητών τους στο σχολείο μας. Παράλληλα σε συνεννόηση με την δασκάλα της Γ΄τάξης του σχολείου, μας εξασφαλίσαμε και την συμμετοχή των μαθητών της τάξης της.
Από την δική μας πλευρά η οργάνωση των εργαστηρίων απαιτούσε τα εξής βήματα. Ορίσαμε 4 εργαστηριακές συνεδρίες. Η μία συνεδρία θα αφορούσε τους 23 μαθητές της Γ τάξης του σχολείου μας, ενώ οι άλλες τρεις θα γίνονταν για τους μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου που θα μας επισκέπτονταν (περίπου 30 παιδιά). Σε κάθε συνεδρία θα είχαμε έναν μαθητή – δάσκαλο μαζί με δύο μαθητές – βοηθούς από την Δ΄τάξη.
Η επιλογή των μαθητών – δασκάλων και των μαθητών – βοηθών έγινε λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες των παιδιών, τις επιδόσεις και τις δυνατότητες τους. Συνολικά αξιοποιήθηκαν 4 μαθητές και μαθήτριες ως δάσκαλοι και 8 ως βοηθοί, σχηματίζοντας 4 ομάδες. Τα υπόλοιπα παιδιά (11) της τάξης αξιοποιήθηκαν σε άλλους ρόλους στην διοργάνωση του φεστιβάλ.
Η κάθε ομάδα διδασκόντων μαθητών (1 δάσκαλος, 2 βοηθοί), κατασκεύασε ένα πλάνο διδασκαλίας για μάθημα μιας ώρας σε συνεργασία με εμένα. Το γενικό πλάνο ήταν μια εισαγωγή στο περιβάλλον του Sploder και ειδικότερα στο Arcade Creator και η δημιουργία ενός απλού παιχνιδιού μέχρι το τέλος της συνεδρίας. Η κάθε ομάδα επέλεξε τα σημεία στα οποία θα έδινε μεγαλύτερη βαρύτητα, ανάλογα και με την ευχέρεια των μελών της. Τα μέλη κάθε ομάδας έκαναν πρόβες την διδασκαλία τους στο σπίτι και επίσης έκαναν και μια γενική πρόβα στο εργαστήριο του σχολείου λίγες ημέρες πριν την πραγματοποίηση της διδασκαλίας. Εκεί εξετάσαμε και θέματα εξοικείωσης τους με το laptop και τον projector ώστε να είναι έτοιμοι για το μάθημα. Επίσης συζητήσαμε τον ρόλο των δυο βοηθών και τους τρόπους με τους οποίους θα ήταν χρήσιμοι στους μαθητές – επισκέπτες και στον μαθητή – δάσκαλο.
Οι τέσσερις εργαστηριακές συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν μια ημέρα πριν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Αρχικά πραγματοποιήθηκε η συνεδρία για τους μαθητές της Γ τάξης του σχολείου μας και ακολούθησαν οι άλλες τρεις με την άφιξη των μαθητών από το άλλο σχολείο. Οι μαθητές – επισκέπτες από το 3ο Δημοτικό χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Όταν μια ομάδα βρίσκονταν παρακολουθούσε το μαθητικό εργαστήριο, οι υπόλοιποι μαθητές – επισκέπτες εργάζονταν μαζί μου σε διπλανή αίθουσα, πάνω στον σχεδιασμό ενός παιχνιδιού και την κατασκευή του στο Scratch. Όλες οι συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και με ολοκλήρωση του πλάνου διδασκαλίας κάθε ομάδας.
Μετά το τέλος της διαδικασίας, όλοι οι μαθητές (εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι) συγκεντρώθηκαν σε μια αίθουσα όπου και αντάλλαξαν απόψεις για την εμπειρία τους, με την παρουσία του σχολικού συμβούλου Γιάννη Κασκαμανίδη. Η αίσθηση που αποκομίσαμε είναι πως τα παιδιά το ευχαριστήθηκαν και ανέλαβαν τους ρόλους τους με μεγάλη υπευθυνότητα.
Μετά από περίπου ένα μήνα (λόγω της διακοπής των μαθημάτων για τις γιορτές του Πάσχα) ζήτησα από τους μαθητές της Δ΄τάξης που συμμετείχαν ως εκπαιδευτές και βοηθοί να γράψουν λίγα λόγια για την εμπειρία τους. Παραθέτω μερικά από τα σχόλια τους:
Πέρασα πολύ ωραία
Εκείνη την ώρα ήμουν πολύ αγχωμένη και επίσης φοβισμένη. Αλλά έκανα λάθος, ήταν πολύ ωραία και καλή εμπειρία γιατί γνώρισα πολλά παιδιά και γιατί τους δίδαξα!!!
Μου άρεσε πολύ γιατί εξηγούσαμε στα μεγαλύτερα παιδιά το Sploder. Νομίζω ότι θα το ξανάκανα!
Όταν ήρθε η σειρά μου είχα πολύ άγχος, μήπως δεν λειτουργεί το Sploder ή κοπεί το internet όμως όλα πήγαν καλά.
Για να πω την αλήθεια ήταν πολύ ωραία εμπειρία και θα ήθελα να το ξανακάνω.
Μου άρεσε πολύ γιατί έκανα μάθημα σε άγνωστα παιδιά και έδειξα τις γνώσεις μου στο Sploder
Μου άρεσε που είχα να δείξω πολλά πράγματα στους “μαθητές” μου
Πέρασα υπέροχα γιατί έκανα μάθημα σε μεγαλύτερα παιδιά. Με άγχωσε πριν ξεκινήσω πως θα είναι η συμπεριφορά των παιδιών. Ευτυχώς ήταν πολύ ήσυχοι. Θα ήθελα να ξανανιώσω αυτή την εμπειρία.
Μου άρεσε πολύ που ήμουν βοηθός επειδή τα παιδιά όταν δυσκολεύονταν κάπου φώναζαν εμένα ή την Γωγώ. Η Γωγώ είχε την πιο ήσυχη σειρά αλλά εμένα δεν με πειράζει. Στο τέλος όλα ήταν υπέροχα.