Τουρισμός στον Άρη

Η κατασκευή – συμμετοχή της ομάδας “Top Mars” του Ομίλου “Πολυμήχανοι κατασκευαστές” του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής με θέμα “Ο εποικισμός του Άρη”. 

Πάμε διακοπές στον Άρη;

 • Μια σημαντική πηγή εσόδων για τον εποικισμό του Άρη θα είναι οι τουρίστες.
 • Ο πλανήτης Άρης έχει πολλά σημαντικά αξιοθέατα τα οποία θα θέλουν να τα επισκεφτούν οι άνθρωποι.
 • Θα πρέπει να γίνουν υποδομές για τον τουρισμό και για να έχουν οι επισκέπτες ωραίες εμπειρίες από τον πλανήτη.
 • Ας δούμε μερικά από τα σημαντικά αξιοθέατα:

Διαφορά βορείου με νοτίου ημισφαιρίου

Ο Άρης έχει αποτελείται από δυο μορφολογικά ανόμοια «τμήματα»: το βόρειο ημισφαίριο αποτελείται από «πεδιάδες» που χαρακτηρίζονται από σχετικά μικρή πυκνότητα κρατήρων και το νότιο ημισφαίριο που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και είναι εμφανώς πιο καταπονημένο από προσκρούσεις μετεώρων. Μία εξήγηση αυτής της διαφοράς μεταξύ των δυο ημισφαιρίων είναι ότι οι βόρειες «πεδιάδες» αποτελούσαν κάποτε τον πυθμένα ενός ωκεανού που κάλυπτε μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Όρος Όλυμπος

Είναι και το ψηλότερο βουνό του ηλιακού συστήματος με ύψος 27.000 μέτρα ή 3 φορές το υψόμετρο του Έβερεστ . Το μεγάλο ύψος του ηφαιστείου οφείλεται στο γεγονός ότι στον Άρη, σε αντίθεση με τη Γη, δεν υπάρχει κίνηση τεκτονικών πλακών, κι έτσι η εκροή μάγματος συνεχίστηκε για εκατομμύρια χρόνια στο ίδιο σημείο ψηλώνοντας ολοένα τον Όλυμπο.

Λεκάνη Ελλάς (Hellas Basin)

Πρόκειται για ιδιαίτερα βαθιά λεκάνη, βαθύτερη από οποιαδήποτε αντίστοιχη της Γης.

Κρατήρας Γκούφεβ (Gusev Crater)

Ο κρατήρας, που λόγω της μορφολογίας του πιστεύεται ότι φιλοξενούσε κατά το παρελθόν μία τεράστια λίμνη, βρέθηκε να καλύπτεται από υλικά που εκτοξεύτηκαν από ένα ηφαίστειο λίγο βορειότερα

Κρατήρας Γκέιλ (Gale Crater)

Ο Gale είναι ένας κρατήρας και πιθανή ξηρή λίμνη στον Άρη. Έχει διάμετρο 154 χιλιόμετρα και εκτιμάται ότι είναι περίπου 3,5-3,8 δισεκατομμύρια ετών.

Φαράγγι Βάλες Μαρινέρις (Valles Marineris)

Το φαράγγι Valles Marineris, είναι το μεγαλύτερο του ηλιακού συστήματος με μήκος 4.500 χιλιόμετρα. Στις παρυφές το, καθώς και σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη, έχουν εντοπιστεί σχηματισμοί που έχουν προέλθει καθαρά από τη ροή κάποιου υγρού.

Λαβύρινθος της νύχτας (Noctis Labyrinthus)

Ο Νώκτης Λαβυρίνθος , “ο λαβύρινθος της νύχτας”, είναι μια περιοχή με βαθιές, απότομες κοιλάδες.

Η κατασκευή των μαθητών:

 • Βρίσκεται στο φαράγγι Βάλες Μαρινέρις (Valles Marineris) και Περιλαμβάνει:
  • ένα τελεφερίκ δράσης το οποίο μας μεταφέρει μέσα στο φαράγγι
  • και ένα ferris wheel το οποίο βγάζει αυτόματα φωτογραφίες
 • Το τελεφερίκ δράσης μεταφέρει τους τουρίστες μέσα στο φαράγγι αυτόματα (αισθητήρας απόστασης),
 • ενώ αυτόματα γίνεται και το άνοιγμα στις πόρτες του τελεφερίκ
 • Ο τροχός (ferris wheel) είναι τοποθετημένος σε τέτοιο σημείο ώστε να φαίνεται το βουνό Όλυμπος και βγάζει αυτόματα φωτογραφίες τους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω σε αυτόν (αισθητήρας απόστασης)

Μπορείτε να κατεβάσετε τα παραγόμενα των μαθητών και μαθητριών της ομάδας ενώ σε λίγο καιρό θα δημοσιευτούν και τα σχέδια των κατασκευών.