Εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής 2-3/7/2021

1. Διαδραστικό μουσείο: Δραστηριότητα Makey-Makey

Το μουσείο που έχετε μπροστά σας περιέχει τα παρακάτω εκθέματα:

  • Ο Δισκοβόλος, χάλκινο έργο του γλύπτη Μύρωνα (πλήκτρο δεξί βέλος)
  • Η Αφροδίτη της Κνίδου (πλήκτρο κάτω βέλος)
  • Τμήματα του βωμού της Περγάμου (πλήκτρο πάνω βέλος)
  • Το ανάγλυφο της Μέδουσας (πλήκτρο a)
  • Η προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρέθηκε στην περιοχή της Αιγύπτου και δυστυχώς ο δημιουργός του παραμένει άγνωστος (πλήκτρο αριστερό βέλος)
  • Γλυπτό που απεικονίζει τη Θεά Άρτεμη τη στιγμή που τοποθετεί ένα ελάφι στη θέση της Ιφιγένειας, η οποία ήταν έτοιμη να θυσιαστεί από τον πατέρα της Αγαμέμνονα (πλήκτρο space)

Όλα τα μνημεία έχουν μπροστά τους δυο μεταλλικά διπλόκαρφα τα οποία συνδέονται με το makey makey. Ένα διπλόκαρφο είναι συνδεδεμένο στην γείωση και ένα σε κάποιο από τα πλήκτρα του πληκτρολογίου. Έτσι όταν ακουμπάμε και τα δυο διπλόκαρφα μαζί κλείνει το κύκλωμα και εκτελούνται οι εντολές που θα αναθέσουμε στο πάτημα του συγκεκριμένου πλήκτρου στο Scratch.

Τι καλείστε να φτιάξετε:

Ένα πρόγραμμα στο Scratch το οποίο κάθε φορά που πατάμε στα διπλόκαρφα μπροστά από τα εκθέματα να μας εμφανίζει στο φόντο μια φωτογραφία από αυτά, ενώ παράλληλα ένας ξεναγός να μας λέει σύντομες πληροφορίες για τα εκθέματα στα αγγλικά.

Θα χρειαστείτε να προσθέσετε τις πρόσθετες εντολές για το makey makey, την μετάφραση και το κείμενο σε ομιλία.

Επίσης θα χρειαστεί να προσθέσετε έναν χαρακτήρα για ξεναγό καθώς και τις φωτογραφίες από τα εκθέματα στα υπόβαθρα. Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται ένα παράδειγμα του προγράμματος.

2. Lego Wedo 2 + Makey Makey

Πάμε να φτιάξουμε ένα ρομποτικό όχημα το οποίο θα το ελέγχουμε με το δικής μας κατασκευής χειριστήριο από χαρτόνι και αλουμινόχαρτο. Ας ξεκινήσουμε με την κατασκευή Lego. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

Πάμε τώρα να φτιάξουμε το χειριστήριο μας σύμφωνα με το παρακάτω σχεδιάγραμμα:

Οι εντολές που θα χρειαστείτε για να προγραμματίσετε το ρομπότ σας και το makey makey φαίνονται στην παρακάτω εικόνα: