Δοκιμαστής θερμομονωτικότητας ποτηριών

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που λειτουργεί στο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας, κατασκεύασαν, προγραμμάτισαν και παρουσίασαν τον “Δοκιμαστή Θερμομονωτικότητας Ποτηριών”.

Η κατασκευή δέχεται, σε ειδικές υποδοχές, δυο ποτήρια τα οποία περιέχουν κάποιο υγρό και διεξάγει ένα απλό πείραμα. Μετράει την θερμοκρασία του υγρού που έχουν τα ποτήρια για ένα χρονικό διάστημα και εμφανίζει, με το σήκωμα μιας σημαίας, ποιο από τα δυο ποτήρια κράτησε καλύτερα την θερμοκρασία του υγρού που περιέχει. Παράλληλα καταγράφει και αποθηκεύει για όλο το χρονικό διάστημα του πειράματος τις θερμοκρασίες ανά δευτερόλεπτο. Η χρονική διάρκεια του πειράματος ελέγχεται από τον χειριστή της κατασκευής με το πάτημα ενός πλήκτρου, το οποίο ξεκινάει και σταματάει το πείραμα.

Η κατασκευή έγινε με την χρήση του Εκπαιδευτικού πακέτου ρομποτικής Lego Mindstorms και περιλαμβάνει δυο αισθητήρες θερμοκρασίας, έναν αισθητήρα αφής (πλήκτρο χειριστή) και τρεις κινητήρες (έναν για την βύθιση και την ανέλκυση των θερμομέτρων και δυο για τις σημαίες). Ο προγραμματισμός έγινε στο περιβάλλον NXT Programming ενώ η συλλογή των δεδομένων των θερμοκρασιών γίνεται με την χρήση του NXT Data Logging.

Η κατασκευή παρουσιάστηκε σε ενδοσχολική έκθεση, καθώς και στις εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος που έγιναν στο τέλος της σχολικής χρονιάς στο ποτάμι της Φλώρινας.

Μπορείτε να κατεβάσετε τα αρχικά σχέδια της κατασκευής στο Lego Digital Designer καθώς και το πρόγραμμα μας.