Αυτόματο Monorail

Κατασκευή από τους μαθητές της Ε τάξης του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας κατά το σχολικό έτος 2016-2017.

Το τρένο είναι ένα από τα πρώτα μηχανοκίνητα μεταφορικά μέσα. Αρχικά με την χρήση ατμομηχανών που έκαιγαν κάρβουνο, στην συνέχεια με την χρήση πετρελαίου και ηλεκτρισμού μεταφέρει για αιώνες ανθρώπους και εμπορεύματα σε όλον τον κόσμο πάνω σε ράγες, πάνω και κάτω από την επιφάνεια του εδάφους (μετρό), πάνω από γέφυρες και μέσα από τούνελ.

Μια υποκατηγορία τρένων είναι τα monorail τα οποία κινούνται πάνω σε μία δοκό – γραμμή. Συνήθως τα monorail κινούνται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους σε ειδικά σχεδιασμένες γέφυρες. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχουν διασταυρώσεις με άλλα μέσα μεταφοράς όπως τα αυτοκίνητα και άλλα τρένα και δεν υπάρχουν καθυστερήσεις και κίνδυνοι για συγκρούσεις.

Η δική μας πρόταση είναι ένα αυτόματο τρένο – monorail το οποίο θα κινείται χωρίς οδηγό, με την χρήση αισθητήρων και θα μεταφέρει επιβάτες και εμπορεύματα με ασφάλεια και ακρίβεια από σταθμό σε σταθμό. Η φόρτωση θα γίνεται με αυτόματες μηχανές, ενώ η εκφόρτωση θα γίνεται μηχανικά με ειδικά σχεδιασμένο σύστημα στον τελικό σταθμό.

Το τρένο μας κινείται με την βοήθεια ενός κινητήρα, ενώ καταλαβαίνει την θέση του με την βοήθεια ενός αισθητήρα απόστασης. Έτσι μπορεί να καταλάβει αν βρίσκεται στην αρχή καθώς και αν έχει φτάσει στο τέλος της διαδρομής.

Για την φόρτωση του τρένου χρησιμοποιούμε άλλον έναν κινητήρα ο οποίος κινεί μια ειδική πλατφόρμα και με την βοήθεια ενός αισθητήρα κλίσης την μετακινεί με ακρίβεια.

Όταν το τρένο φτάσει στον τελικό σταθμό η εκφόρτωση γίνεται με την βοήθεια μιας ειδικά σχεδιασμένης κατασκευής που ανασηκώνει το βαγόνι του τρένου και ρίχνει τα εμπορεύματα στην δεξαμενή.

    • Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα ελέγχου της κατασκευής σε μορφή Scratch εδώ: Monorail

 

  • Μπορείτε να κατεβάσετε τις οδηγίες για την κατασκευή του βασικού βαγονιού του monorail σε μορφή φωτογραφιών εδώ: Οδηγίες βαγόνι

Το αυτόματο Monorail συμμετείχε στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Ρομποτικής Δυτικής Μακεδονίας με θέμα “Οι μεταφορές του μέλλοντος” όπου και διακρίθηκε με το βραβείο “Καλύτερης Μηχανικής Κατασκευής”.