Ο παντογνώστης – παιχνίδια με ηλεκτρικά κυκλώματα

Κατασκευές από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄τάξης του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας κατά το σχολικό έτος 2016-2017. 

Το project υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την δασκάλα της τάξης και στο πλαίσιο των μαθημάτων της Φυσικής και της Πληροφορικής. Τα παιδιά εργάστηκαν σε ομάδες των 5-6 ατόμων και κατασκεύασαν συνολικά τέσσερις “Παντογνώστες” αξιοποιώντας τις αρχές των ηλεκτρικών κυκλωμάτων.

Ο κάθε παντογνώστης έχει 4 ερωτήσεις με 3 πιθανές απαντήσεις για κάθε μία. Κάτω από κάθε πιθανή απάντηση υπάρχουν δυο μεταλλικά στοιχεία και για να επιλέξουμε αυτήν που θεωρούμε σωστή τοποθετούμε πάνω της έναν μαγνήτη. Αν καταφέρουμε να βρούμε και τις 4 ερωτήσεις τότε ανάβει ένα λαμπάκι και παίζει ένας ήχος από ένα buzzer που βρίσκεται πάνω στην κατασκευή.

Η κάθε κατασκευή περιλαμβάνει μια μπαταρία 9V ένα λαμπάκι LED και ένα buzzer. Επίσης περιλαμβάνει 24 διπλόκαρφα, δύο για κάθε απάντηση, καλώδια σύνδεσης και 4 μαγνήτες. Το κύκλωμα ξεκινάει από τον θετικό πόλο της μπαταρίας και καταλήγει στον αρνητικό, αφού έχουν συνδεθεί το λαμπάκι, το buzzer και οι σωστές απαντήσεις για κάθε ερώτηση. Το κύκλωμα παραμένει ανοιχτό μέχρι να τοποθετηθούν οι μαγνήτες στις σωστές απαντήσεις. Σε αυτή την περίπτωση το κύκλωμα κλείνει και ενεργοποιείται το λαμπάκι και το buzzer.

Για την ολοκλήρωση του project απαιτήθηκαν 3 ωριαίες συναντήσεις οι οποίες έγιναν στην αίθουσα ρομποτικής του σχολείου. Εκτός από τις μπαταρίες, τα λαμπάκια, τα buzzer, τα καλώδια,  τους μαγνήτες και τα διπλόκαρφα, χρησιμοποιήσαμε μακετόχαρτο, κόλλα σιλικόνης, ψαλίδια, κοπίδια και μαρκαδόρους.

Οι κατασκευές παρουσιάστηκαν από τους μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος που έγιναν στο Νέο Πάρκο της Φλώρινας.