Τρέξιμο και makey makey!

Ένα παιχνίδι με τον συνδυασμό Scratch + Makey Makey στο οποίο τρέχουμε πραγματικά για να ελέγξουμε τους ψηφιακούς αθλητές.

Την φετινή σχολική χρονιά (2015-2016) οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ τάξης του σχολείου (Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας) δημιούργησαν ανάμεσα σε άλλα έργα και ένα παιχνίδι στο Scratch στο οποίο δυο αθλητές – αθλήτριες διαγωνίζονταν στο τρέξιμο. Το αρχικό παιχνίδι παίζονταν με το πληκτρολόγιο και οι δυο αντίπαλοι έλεγχαν τους χαρακτήρες με δυο πλήκτρα ο καθένας. Όσο πιο γρήγορα πατούσαν τα δυο πλήκτρα εναλλάξ, τόσο πιο γρήγορα έτρεχε και ο ψηφιακός αθλητής.

Αφού ολοκληρώσαμε, παίξαμε και ευχαριστηθήκαμε το παιχνίδι, αποφασίσαμε να το τροποποιήσουμε ώστε αντί για πλήκτρα οι δυο αντίπαλοι να τρέχουν πραγματικά πάνω σε έναν ειδικά σχεδιασμένο “διάδρομο” με την βοήθεια του Makey Makey.

Η κατασκευή αποτελείται από ένα μεγάλο χαρτόνι, πάνω στο οποίο έχουν κολληθεί τέσσερα κομμάτια αλουμινόχαρτο. Το κάθε κομμάτι αλουμινόχαρτο συνδέεται στο Makey Makey με καλώδια και αντιπροσωπεύει ένα από τα τέσσερα πλήκτρα (δύο για κάθε παίκτη). Οι αντίπαλοι τρέχουν πατώντας πάνω σε αυτά, φορώντας παράλληλα μεταλλικά βραχιολάκια τα οποία συνδέονται στην γείωση του Makey Makey.

Το τελικό παιχνίδι παρουσιάστηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ τάξης την τελευταία ημέρα του σχολικού έτους σε όλα τα παιδιά του σχολείου μας.